
Η ιστορία του Συλλόγου μας
Το 1952, ιδρύθηκε στο Δροσοχώρι ένας από τους παλαιότερους Πολιτιστικούς Συλλόγους με σκοπό τη δημιουργία πολιτιστικών δράσεων και τη διατήρηση παραδοσιακών εθίμων. Από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα με στόχο την διατήρηση και την ανάδειξη της παράδοσης καθώς και την ενασχόληση των κατοίκων με κοινωνικές δραστηριότητες.
Το 1952 άρχισε να ωριμάζει η ιδέα που είχαν τότε οι νέοι να ιδρύσουν ένα Σύλλογο για να μπορούν μέσα από αυτόν να διοργανώνουν καλύτερα τις δραστηριότητες τους. Έτσι λοιπόν οργάνωσαν τον Μορφωτικό Σύλλογο Αγροτόπαιδων Δροσοχωρίου.
Το 1953 παρουσιάστηκε το πρώτο θεατρικό έργο του Περσιάδη ΄΄Η Γκόλφω΄΄. Ακολούθησαν όλα τα έργα του Περσιάδη ( Ξάνθω, Σκλάβα, Αγαπητικός της βοσκοπούλας) καθώς και πλήθος άλλων θεατρικών έργων.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 1969 μας απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο από την τότε Διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας για την επιτυχή ολοκλήρωση των υποχρεώσεων και την υποδειγματική δράση του Συλλόγου.
Εν συνεχεία ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσοχωρίου και έτσι λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Το 1978 οργανώθηκε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου όπου χάρη στους εξαιρετικούς δασκάλους του σημείωσε μεγάλη επιτυχία εκπροσωπώντας το χωριό σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά Ελληνικό χορευτικό συγκρότημα έφθασε μέχρι την μακρινή Ιαπωνία. Επίσης μεγάλη τιμή και έκπληξη ήταν η επίσκεψη και συμμετοχή χορευτικού από την Ιαπωνία στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις στις 24 Ιουλίου 2002.
Η βαριά κληρονομιά του Συλλόγου, μας κάνει να βλέπουμε σε βάθος τους σκοπούς και τους στόχους μας όσον αφορά την διατήρηση των ηθογραφικών παραδοσιακών στοιχείων σχετικών με τα ήθη και έθιμα του χωριού, την ψυχαγωγία των μελών και των συγχωριανών μας, την καλλιέργεια του πνεύματος αγάπης προς τις τέχνες και ιδιαίτερα τον χορό, την μουσική, το θέατρο και τα γράμματα καθώς και την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης.
Σκοποί του Συλλόγου:
- Εκμάθηση παραδοσιακών χορών απο όλα τα μέρη της Ελλάδας.
- Διατήρηση ηθών,εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας.
- Ανάδειξη του Δροσοχωρίου και του φυσικού κάλλους και της γραφικότητας του.
- Δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης, ομαδικότητας, φιλίας, κατανόησης και επικοινωνίας.
- Διοργάνωση πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων.